sobota 8. listopadu 2014

Borůvkové probuzení aneb Katčiny báječné borůvkové lívance


Katčiny báječné borůvkové lívance

Na dnešní možná poslední opravdu báječnou sobotu babího léta jsme měly se Zuzankou velké plány - farmářské trhy, výlet na chatu na Hracholuskách s podzimním piknikem a podvečerní návštěva svatomartinských trhů se svařákem, klobáskou, pečeným uzeným sýrem s brusinkami a The Beatles Revival Bandem. I když jsme se v průběhu dne mohly těšit na spoustu dobrot, bez vydatné snídaně by to nešlo. Borůvkové lívance jako modrý závan pozdního léta se zdály být jako báječný nápad:-)


Co budete potřebovat:
  • 150 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 větší vejce
  • 200 ml mléka (nejlépe plnotučného)
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • špetka soli
  • 200 - 250 g borůvek (nejlépe čerstvých)

 Dále budete potřebovat:
  • olej a/nebo máslo na vymazání pánve
  • javorový sirup
  • moučkový cukr na posypání
  • zakysanou krémovou smetanu, lžíci cukru a ždibec vanilky
  • pár lístků máty nebo meduňky

Lívancové těsto s borůvkami

V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. V samostatné míse ušlehejte vajíčko s mlékem a olejem. Nedokážu vysvětlit proč, ale šlehání mi jde vždycky o něco lépe, když si dám mísu před tím, než do ní klepnu vejce a přidám další suroviny, na chviličku do lednice. Nejsem chemik a kdo ví, možná je to jen nějaký můj iracionální rituál, ale nic tím rozhodně nezkazíte. Šlehejte tak dlouho, až bude směs lehká jako vánek.

Lívancové těsto s borůvkami. Při míchání těsta dávejte pozor, aby borůvky těsto neobarvily a zachovaly si svoji strukturu


Nalijte vaječnou pěnu k sypké směsi a metličkou vyšlehejte hlaďoučké těsto. Přidejte asi polovinu borůvek. Samozřejmě, že nejlepší jsou borůvky čerstvé, ale v zimě se přece nepoženeme jako Maruška ke dvanácti Měsíčkům, takže můžeme trošku švindlovat a použít letní zásoby z mrazáku. Borůvky opatrně vmíchejte do těsta, třeba kuchyňskou stěrkou, abyste je nerozmačkali a ony neobarvily těsto na modro. Když se tak stane, tak to sice není žádná tragédie - tragédie, to je výbuch sopky, nebo zával horníků v dole, ale výsledné palačinky prostě nevypadají tak dobře, jak by mohly.  Těsto přikryjte čistou utěrkou jako peřinkou a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince.

Rozpalte olej a přidejte "jiskřičku" másla

Postupně rozehřejte pánvičku s olejem nebo máslem. Olej se Vám nebude tak snadno přepalovat, ale máslo dá lívancům lepší chuť. No, a teď babo raď! Tak dobrá - jedna šalamounská: Zkuste potřít pánev olejem a přidejte jiskřičku másla. Pojem "jiskřička másla" používal jeden můj Ex, který se v kuchyni mimochodem náramně vyznal, a mě to strašně vytáčelo, vždycky jsem se ptala, co si mám představit pod "jiskřičkou" másla?!? Říkal, že to je přece jasné, "to prostě poznáš, tak nějak... přiměřeně". Asi Vás taky namíchnu, ale "jiskřička" je prostě jiskřička a časem se to naučíte odhadnout :-)

Když si k snídani vezmete noviny a pustíte Blueberry Hill, musí vás to dokonale naladit na báječný (nejen sobotní) den

Na mírně, opravdu mírně rozehřátou pánev nalévejte těsto menší naběračkou nebo větší lžící a nechte zlehka péct. Jakmile nebude vrchní vrstva tekutá, lívanec obraťte. A pokud se Vám to napoprvé nepovede, nebuďte smutní, ono to chce taky trochu cviku. Obě strany by měly být pečené pěkně dozlatova, lívanec samozřejmě nesmí být uvnitř ani syrový, ani vysušený, ale má být nadýchaný tak akorát. 

Obvykle se nepodaří, aby všechny lívance byly stejně velké a souměrné a tak to má být, nejste stroj. Ale pokud je mezi Vámi nějaký obzvláštní perfekcionista, tak si můžete pomoci tím, že namísto klasické pánve použijete vaječník. Viděla jsem taky, že se prodávají silikonové formičky na lívance, které Vám umožní vytvarovat palačinky ve tvaru srdce, čtyřlístku nebo medvědí hlavičky. Ale pokud nepečete zrovna pro hromadu dětí, které chcete vařením zaujmout, nebo pokud nechcete ohromit svého miláčka třeba o narozeninách nebo na Valentýna (což jde mimochodem udělat i daleko jednodušeji a bez formiček), tak si vystačíte s obyčejnou pánví, naběračkou a obracečkou!

Když budete mít dojem, že jsou lívance na Váš vkus příliš mastné, položte je na papírovou kuchyňskou utěrku a nechte nadbytečný omastek vsáknout. Lehce je poprašte přes drobné sítko moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Sama za sebe mám nejraději lívancovou klasiku, tedy pár borůvek a javorový sirup.

Borůvkové lívance zalité javorovým sirupem a s krémem z kysané smetany, cukru a borůvek

Úspěch ale budete mít i s lehkým krémem ze zakysané smetany, lžíce moučkového cukru a špetky vanilky. Na vrch snítku máty nebo meduňky, pár borůvek kvůli prázdninové chuti a vaši blízcí Vás budou prostě milovat!

Lehká sobotní snídaně

Takže... Dobrou modrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat