čtvrtek 22. ledna 2015

Zuzčino mandlové mléko


Tak tohle je něco úplně speciálního. Přestože se tomu říká mléko, nemá to s mlékem společného víc než barvu. Chuť finálního výtvoru je poměrně specifická. Bojím se, že pokud chcete vědět víc, budete to muset vyzkoušet. Vegani většinově tvrdí, že je to zázrak. Já si myslím, že samotné by to pil jen šílenec, ale do smoothies (o těch si povíme v příštím díle) nebo do ovesných vloček to může být docela dobré. Jediný bod, na kterém se svorně s fanoušky shodneme, je, že to asi opravdu bude hrozně zdravé.




Co budete potřebovat:
  • 100 g mandlí
  • vodu
  • trpělivost


Příprava mandlového mléka trvá vážně docela dlouho, ale zase je úplně snadná. Prvním krokem je mandle spařit a oloupat (spařit mandle znamená zalít je horkou vodou, a pak chvíli počkat). Pokud jste mandle koupili loupané, bod pro vás a první krok můžete přeskočit. Po oloupání mandle naložte do vody (stačí, aby byly ponořené) a nechte je tak 8-12 hodin odstát. 

Po uplynutí doby je slijte, nasypte do mixéru, přilijte cca litr vody a pořádně to všechno rozmixujte. Tekutina získá poměrně lákavou barvu a mandle se změní v kaši. Na závěr mléko slijte přes sítko a vymačkejte z mandlové drti vodu. Mandlovou drť samozřejmě můžete vyhodit, já jí ale přidala do muffinového těsta, protože nerada plýtvám jídlem.



Žádné komentáře:

Okomentovat