čtvrtek 26. února 2015

Báječné rohlíčky z listového těsta


Někdy příště se s Vámi podělím i o recept a vyzkoušené rady na přípravu domácího listového těsta, které je základem například pro štrůdl či francouzské croissanty, ale řekněme si to na rovinu, příprava domácího listového těsta vyžaduje jednak určitý cvik, jednak kuchařskou zkušenost a zdatnost, ale, a to především, hlavně čas.

Nebojím se proto přiznat, že v tomhle případě je polotovar v podobě chlazeného listového těsta neocenitelným pomocníkem každé moderní kuchařky (i kuchaře). Sama se snažím mít ho vždycky v lednici, protože ať už přijde nečekaná návštěva, kterou nechcete odbýt směsí ořechů, chipsy či tyčinkami, nebo jste trošičku lenivé nebo připravujete více chodů a jste, jak by řekli Angličané, "short in time" a nebo si třeba nejste jistí, jak byste si s domácím listovým těstem poradily, s hotovým listovým těstem máte  vyhráno vždycky a s minimálním úsilím budete sklízet veliké úspěchy. Ostatně to dokazuje i můj slaný závin se špenátem, šunkou a sýrem. Ale tentokrát přináším recept na miniaturní slané rohlíčky plněné kozím sýrem, které jsou jedním slovem BÁJEČNÉ!

Co budete potřebovat:

  • balíček listového těsta
  • cca 150 g kozího sýra
  • 1 vejce
  • hrubozrnnou sůl
  • sezamová semínka
  • pečící papír



Listové těsto rozválejte na obdélník o tloušťce cca 2 mm. Pokud jste byli ochotní si připlatit a chytře jste nakoupily těsto již rozválené a zabalené na pečícím papíře, což je prima vychytávka, máte vlastně skoro hotovo. Rádlem či ostrým nožem namočeným ve vlažné vodě rozkrájejte těsto na pravidelné trojúhelníčky.



Doprostřed základny rovnoramenných trojúhelníků těsta položte hrudku kozího sýra. Pro tentokrát jsem zvolila medový kozí sýr, ale Vaší fantazii se meze nekladou. Každý rohlíček zaviňte a založte jeho konce do středu. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Až potud je možné si rohlíčky připravit klidně i den předem a nechat je odpočívat zabalené i s plechem do alobalu či potravinové folie v chladničce, abyste je druhý den mohli vítězoslavně vytáhnout z trouby přímo před návštěvou. 



Rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem, zlehka osolte, posypte sezamovými semínky a pečte v troubě předehřáté na 150 °C cca 10 - 15 minut podle jejich velikosti.

Podávejte je ještě teplé. Hodí se báječně jak k pivu, tak k vínu. 


Takže jak by řekl Edward Murrow: Dobrou noc a hodně štěstí! ;-)




Žádné komentáře:

Okomentovat