úterý 14. dubna 2015

Báječný lilek smažený



Tohle je recept (nejen) pro Zuzanku. Často doma mluvíme o jídle a často dumáme, jak vyřešit její studentský problém s obědem, když ví (Zuzanka), že se na skutečný oběd do menzy nedostane, ale že o hladu rozhodně nevydrží. Určitě je možné si párkrát připravit sandvič nebo salát, ale když takhle fungujete 3 dny v týdnu celý semestr, začíná to být trochu otrava. Zároveň hledáme řešení, které nebude obnášet složité přepravní nádoby, ani dlouhou a náročnou přípravu a současně možnost dát si "to něco" k večeři a pak druhý den si to moci odvézt s sebou do školy, nebo v mém případě třeba do práce. Smažený lilek se mi zdá jako docela dobrý nápad. Večer si ho můžete dát ještě teplý třeba s bramborem, česnekovo-bylinkovým dresinkem a čerstvým salátem a k obědu si ho můžete zabalit s křupavou bagetkou. Zkrátka to vyzkoušejte!

Co budete potřebovat (na 2-3 porce):
  • větší lilek
  • 2 - 3 vajíčka
  • 50ml suchého bílého vína
  • 200 g snídaňových kukuřičných lupínků (lze nahradit bezlepkovou strouhankou)
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • papírové kuchyňské utěrky

Na dresink:
  • jogurt (kelímek á 150ml)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kapku olivového oleje
  • kapku vymačkané citronové šťávy


Lilek nakrájejte na plátky silné cca 0,5 cm. Opláchněte je, rozložte na papírovou kuchyňskou utěrku, lehce osolte a nechte lilek tzv. "vypotit". Děláme to proto, aby se lilek zbavil nahořklé pachuti. Zatímco se lilky budou "potit", připravte si dresink. 


V misce utřete na jemno nadrcené stroužky česneku se solí, vmíchejte je do jogurtu. Přidejte kapku panenského olivového oleje (asi tak půl až celou čajovou lžičku), kapku citonové šťávy a nakonec vmíchejte čerstvé lístky tymiánu.

V misce rozšlehejte vejce s cca 50 ml suchého bílého vína, přidejte špetku mletého muškátového oříšku a špetku soli. Do druhé misky připravte kuchyňským válečkem rozdrcené snídaňové kukuřičné lupínky. Ty lze nahradit bezlepkovou strouhanku, která bývá namleta podobně na hrubší drť.


"Vypocené" lilky opláchněte, osušte, osolte a opepřete. Rozpalte si v pánvi olivový olej. Lilky obalujte v těstíčku, nejprve v šlehaném vejci s vínem, poté ve strouhance. Já celý postup opakuji dvakrát, protože mám ráda vydatnější obal, ale záleží na Vaší chuti. Takto obalené plátky lilku zprudka orestujte z obou stran. Hotové je pokládejte na suchou papírovou kuchyňskou utěrku, aby se zbavily přílišné mastnoty.


A máme hotovo! Pro velké jedlíky můžete smažené lilky podávat s vařeným bramborem posypaným řeřichou, ale kdybyste se ptali na radu mě, já bych zvolila křupavou bagetku a čerstvý jarní zelený salátek. Smažený lilek se mimochodem taky skvěle hodí na piknik. Ostatně nic Vám nebrání, udělat si takový malý piknik i doma... nezdržujte se příborem, lilek popadněte do ruky, namáčejte si ho v dresinku, uštipujte k němu bagetku, přikousněte salát a usrkávejte dobře vychlazené suché bílé víno. Bude to báječný skoro-piknik, uvidíte! 


Dobrou chuť a báječný jarní den!




Žádné komentáře:

Okomentovat