čtvrtek 7. května 2015

Báječné pesto z medvědího česneku


Spolu se zájmem o různé alternativní způsoby stravování a hlavně s trendem všeho, co má nálepku bio nebo natural se medvědí česnek prodral do českých kuchyní. Je to spíše takový předvídatelný comeback než nový převratný objev. V receptářích svých babiček a prababiček byste ho dozajista našli jako docela běžnou surovinu.  Ve volné přírodě čas medvědího česneku pomalu končí, na zahrádce si jeho vegetační období můžete ještě o chvilku prodloužit a i až odnesete voňavé listy do kuchyně, můžete se těšit z jeho krásných a něžných bílých kvítků. Pokud si nejste jistí, že ho stihnete všechen spotřebovat průběžně, můžete si zkusit připravit pesto, které vám v lednici vydrží několik měsíců a obohatí Vaši kuchyni.


Co budete potřebovat:
(U tohoto receptu neuvádím gramáž ani počet porcí, jde jednak o to, kolik máte medvědího česneku, a jednak o poměr jednotlivých ingrediencí.
  • hrst listů medvědího česneku
  • dvě hrsti piniových oříšků
  • šálek extra panenského olivového oleje
  • špetku soli
  • špetku bílého pepře
  • hrst strouhaného parmezánu

Čerstvě natrhaný medvědí česnek opláchněte studenou vodou,  osušte, natrhejte na menší části a vložte do mixéru. Hrstí zde mám na mysli takový svazeček listů, který obejmete prsty jedné ruky. Přidejte piniové oříšky a nasekejte v mixéru. Pokud se vám bude zdát, že jste nedosáhli dostatečné jemnosti, přidejte pár lžic olivového oleje, půjde to lépe. Postupně vmíchejte i zbytek šálku olivového oleje, přidejte špetku soli, bílého jemně mletého pepře a nakonec najemno nastrouhaný parmazán. 


Parmazán můžete nahradit třeba sýrem Grana Padano nebo Grana Moravia, ale mějte na paměti, že obzvláště u pesta se Vám velkorysost a lpění na kvalitních surovinách opravdu vrátí!

Pesto naplňte do uzavíratelných sklenic. Ty před použitím vyvařte a před plněním nechte zcela vychladnout na čisté kuchyňské utěrce. 


Pesto vydrží v lednici několik měsíců a můžete si s ním zpestřit těstoviny, gnocchi, přidat je do salátových zálivek, pomazánek, čerstvého tvarohu nebo k masu, zvláště ke zvěřině nebo jehněčímu. Medvědí česnek v sobě má trochu štiplavosti jarních cibulek či pórku, pikantnost česneku, svěžesti raného špenátu a vůni pažitky. 

Jen buďte opatrní a budete-li ho sbírat ve volné přírodě, vypravte se na něj raději s někým, kdo už ho dobře zná, tvarem listů se totiž medvědí česnek velmi podobá jedovaté konvalince! A nechcete-li vůbec riskovat, můžete si sazeničku koupit na farmářském trhu jako já, vysadit na stinné místo do zahrádky nebo do hlubšího truhlíku na balkon.


Tak už neotálejte, vyražte do přírody nebo na trh a mějte krásné voňavé jaro!


Žádné komentáře:

Okomentovat