středa 24. června 2015

Báječná bezinková limonáda



Recept na bezinkovou limonádu je tak jednoduchý, až by se mohlo zdát, že vlastně není důvod ho popisovat, ale... člověk nikdy neví! Když jsme poprvé vařila vejce naměkko nebo připravovala kakao, taky se mi to zdálo jako velká věda:-). A bezinková limonáda je nápoj, který  Vám rozhodně zpříjemní každý sebe parnější letní den.

Co budete potřebovat:

  • 100 ml báječného bezinkového sirupu
  • 1 citrón 
  • 1 l sifonu, perlivé vody apod.
  • spoustu ledu
  • alternativně může být pár lístků máty nebo meduňky a bezinkové květy


Citron vydrhněte kartáčkem, abyste zbavili kůru zbytků chemického postřiku. Věřte mi, že kdybyste tak neučinili, tak Vás to nezabije, ale zbavíte se tak možné nepříjemné pachuti. Citron nakrájejte na plátky.

Do láhve či džbánku nasypte kostky ledu. Můžete použít i led nadrcený, ale podle mě "kostky", zvláště pokud máte nějaká  pěkná ledová tvořítka, vypadají daleko lépe. Přidejte plátky citronu, pokud máte, tak i pár snítek bezinkového květu. Chuť limonády nijak dramaticky nezmění, ale dobře vypadají a limonádu krásně ovoní! Teď si ještě můžete utrhnout pár čerstvých bezinkových květenství, než během pár dnů odkvetou, ale v létě můžete klidně použít i snítky sušeného květu. 


Citrony a květy na ledu zalijte 100ml bezinkového sirupu a doplňte dobře vychlazeným sifonem. Dnes je na trhu vychytávka v podobě tzv. sodastream, což je v podstatě designově vyladěná sifonová láhev, kterou si pamatujete z Vašeho dětství. A je jen na Vás, zda jste nostalgickými milovníky retra, nebo zda ujíždíte na designových barevných vychytávkách do kuchyně. Stejný účel samozřejmě splní i láhev balené perlivé vody.


Limonádu můžete nachystat pro celou rodinu už ráno a uložit ji do lednice, v takovém případě ale doporučuji přidávat led vždy až do každé láhve či džbánku zvlášť ve chvíli, kdy ji nesete na stůl. Ale určitě bych Vám doporučila nezůstávat u jednoho džbánku, protože jakmile v lednici bezinková limonáda bude, Vaši blízcí po ní sáhnou jako po zaručené první volbě!

Chcete-li bezinkovou limonádu nějak obměnit či ozvláštnit, můžete použit lístky čerstvé máty nebo meduňky. Obě tyhle bylinky mají lehkou osvěžující chuť a meduňka navíc výraznou citronovou vůni, takže do konceptu chladivé letní limonády skvěle zapadá.


Užijte si báječné letní dny (pokud tedy nějaké to opravdové léto letos přijde) a osvěžte si horké dny báječnou bezinkovou limonádou!




Žádné komentáře:

Okomentovat