pondělí 29. června 2015

Báječná třešňová bublanina


Včera mi volala máma, abych si přijela k sousedům pro třešně. Přeložím Vám to: "Nechtěla bys u sousedů natrhat třešně, mají jich mraky a neví, co s nimi. A mohla bys mi upéct bublaninu!" (A ne, nespletla jsem se, nebyl tam otazník :-))

Ale protože jsem hodná dcera a navíc ráda peču a taky proto, že mi Verunka s Tomíkem pomohli s trháním třešní, neřekla jsem Ne! Pan a paní Mrázovi mají opravdu báječné třešně, takové ty sladko-kyselé křehoučké chrupky. Až budu chystat zavařeninu, tak k nim budu muset přidat nějakou červenější odrůdu třešní nebo je zkombinovat s jiným barevnějším ovocem, ale na bublaninu jsou naprosto vynikající.


Co budete potřebovat:
  • 2 hrnky smetanového jogurtu (cca 400g) 
  • 2 hrnky pohankové mouky (cca 250 g)
  • 2 hrnky třtinového cukr (cca 200 g)
  • 2 středně velká vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • cca 400 třešní
  • 100 ml tmavého portského vína (může být též brandy, koňak nebo rum)

Na krém:
  • 200 g ricotty
  • 50 g moučkového cukru


Opláchněte třešně, odpeckujte je, vložte do misky s portským (nebo jiným alkoholem) a nechte je nasávat. Nechci Vás nijak nabádat k nadměrné konzumaci, ale pokud už dnes nebudete řídit, ochutnejte, zda jste ten který druh alkoholu zvolili dobře a zda se náhodou nekazí... buďte jako Medvídek Pú!;-)


V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, důkladně je metličkou prošlehejte, aby bylo vláčné, jemné, aby mouka netvořila hrudky.

Pečicí formu (v mém případě formy) vystříkejte olejem nebo vytřete tukem, vysypte moukou. Uvedené množství těsta by Vám mělo stačit na větší kruhovou formu na linecký koláč cca o průměru 26 cm nebo jako v mém případě o průměru 21 cm a čtyři malé formičky o průměru cca 10 cm. Do forem vlijte těsto.Třešně vyjměte sítkem z portského, nechte je okapat a rozložte je do těsta. Vidličkou můžete třešně do těsta trochu zatlačit.

Bublaninu pečte v troubě předehřáté na cca 150°C 45 minut. Sledujte, až povrch jemně zezlátne a proveďte kontrolu špejlí či párátkem.


Bublaninu můžete podávat jen pocukrovanou moučkovým cukrem. Pokud by se Vám takhle zdála být "takovým obyčejným moučníkem", utřete si krém z ricotty s moučkovým cukrem, potřete povrch a ozdobte ho několika vypeckovanými třešněmi. Dospělákům můžete bublaninu ozdobit těmi opilými třešněmi, dětem čerstvými rozpůlenými.


Ať zvolíte kteroukoliv z variant nebo ať vyzkoušíte obě, nikdy nešlápnete vedle. Tahle bublanina je díky jogurtovému těstu mokrá a vláčná, díky pohankové mouce zdravá a díky opilým třešním zase ne až tak úplně zdravá;-)


Mějte pěkné prázdniny a nenechte se nachytat na švestkách (ani na třešních)!

Žádné komentáře:

Okomentovat