středa 10. června 2015

Báječný bezinkový sirup (podle babi Dáši)



Černý bez je rostlina, která má v naší kuchyni svoje stále místo, protože patří mezi snadno dostupné a přitom mocné léčivky, ale taky že  většinu s ním spojených receptů schraňuji po svých drahých babičkách Aničce a Dáše a jsou tedy léty prověřené, a v neposlední řadě také proto, že bezinky jsou prostě báječné! 

Začátek června je obdobím, kdy mě sousedi mohou celkem pravidelně vidět, jak vyrážím "na sklizeň" do pole za domem ve slamáku, s košíčkem a s nůžkami. Zrovna včera jsme se sousedem, panem Poustkou, vedli rozpravu, zda je v mém případě pojmenování "babka kořenářka" vzhledem k věku (nízkému, samozřejmě!!!) urážlivé či nikoliv. Nakonec jsme se shodli, že "mladá paní kořenářka" by se mě dotýkalo daleko víc, protože je to lingvistická, etymologická i obyčejně lidská blbost! 



Co budete potřebovat:
  • 25 velkých bezinkových květů
  • 2,5 l převařené vody
  • 2-3 větší citróny
  • 60 g kyseliny citrónové
  • 1,8 kg cukru

  • plátýnko
  • pečlivě vyvařené uzavíratelné sklenice 


A teď, jak na to: Na sirup vybírejte velká květenství s plně rozvinutými květy. 

V původním publikovaném receptu z roku 2015 byla poznámka: "Doma květy pečlivě umyjte." TAK ZNOVU A LÉPE: Po letech testování doporučuji květy předem neproplachovat. Sice se tak může stát, že vyluhujete s bezinkovými květy i nějakou tu mušku, ale výluh nakonec stejně budete cedit přes plátýnko, čímž se mechanických nečistot zbavíte. Proplachováním byste se ovšem zbavili i pylu, který dává sirupu ten správný báječný šmak.


Převařte si 2 litry vody a nechte vychladnout. Citróny pečlivě omyjte kartáčkem a nakrájejte na kolečka. Do nádoby poskládejte oprané květy bezu, kolečka citrónu, zalijte je studenou převařenou vodou, přikryjte a nechte luhovat minimálně 12, ale klidně i 48 hodin na chladném místě.

Slijte přes sítko vyložené plátýnkem vodu do hrnce, nakonec vyklopte květy s plátky citrónu a přes plátýnko je důkladně vymačkejte. Namísto plátýnka či staré dětské bavlněné pleny se mi také osvědčil trojcípý zdravotnický šátek. Máte-li kompost, pak dobře víte, co si s vyluhovanými květy a citróny počít.

Přidejte 60g kyseliny citrónové  a cca 1,8 kg cukru krystal či cukru krupice. Dejte na plotnu a za občasného míchání nechte krátce přejít varem. A pak už můžete sirup stáčet do vyvařených sklenic a lahví všech možných tvarů a velikostí.


Protože za ta léta, kdy sirup dělám, jsem už vyzkoušela řadu změn a možných inovací, podělím se s Vámi na závěr s několika slepými uličkami vývoje. 

TAKŽE NEOSVĚDČILO SE MI: 

1. Použití odšťavněných citrónů namísto koleček ve výluhu. Sirup sice získal výraznější žlutou barvu a intenzivnější citrónovou chuť, ale několika málo týdnech se zakalil a začal se v něm vytvářet nevzhledný kal.

2. Nahrazení bílého cukru cukrem třtinovým či nerafinovaným. Jediným pozitivním efektem bylo opět dosažení méně čirého a barevně výraznějšího sirupu, ale i v tomto případě se sirup záhy zakalil a i když zřejmě nebyl nijak závadný, nebyl ani trochu appetitlich na pohled.

3. Nenechat přejít varem. Teoreticky by citróny i přidaná kyselina citrónová mohli zafungovat sami o sobě a působit jako dostatečný konzervant. Nicméně sirup, který jsem nechala byť i jen opravdu krátce přejít varem, měl delší trvanlivost a na chuti a účincích nic neztratil.



U bezinkového sirupu babi Dáši se prostě osvědčilo neexperimentovat a držet se léty osvědčeného. V takovém případě vydržel sirup na chladném místě (v lednici, v chladné komoře či sklepě) řadu měsíců. A kdybychom ho připravili víc, vydržel by nejspíš do další bezinkové sklizně:-) 

V létě si z něj připravujeme báječnou a osvěžující bezinkovou limonádu, v zimě, jakmile začnou plískanice, sirup přidáváme do čaje. Funguje opravdu náramně proti chřipkám, nachlazení, má močopudné a detoxikační účinky aneb "Nezošklivuj si to, je to na kosti, na krev, na všechno!" 


Užívejte si báječný bezinkový červen!


Žádné komentáře:

Okomentovat