neděle 5. července 2015

Báječná jahodová zavařenina



Jahodová zavařenina je naprostá klasika. Přesto každá kuchařinka schraňuje a vylaďuje ten svůj zaručeně pravý a jediný nejlepší recept. Na stránkách blogu už jsem Vám nabídla možnost, jak zkombinovat rebarboru s jahodami. Dnes budou v hlavní roli jahody!

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 2 hrsti borůvek (můžete použít i zmrazené)
  • cca 1 kg krystalové cukru
  • polévkovou lžíci citrónové šťávy (možno nahradit 1 čajovou lžičkou kyseliny citrónové)
  • jeden vanilkový lusk
  • zavařovací sklenice


Jahody nakrájejte na čtvrtiny, vložte je do nižšího nerezového hrnce a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, přidejte hrst borůvek. Chuť jahodové zavařeniny nijak výrazně neovlivní, přidávám je hlavně kvůli barvě, protože jahody mají tendenci  v zavařenině postupně blednout. Do směsi vyškrábněte zrnka vanilky z jednoho vanilkového lusku, promíchejte a konečně přisypte cukr a přidejte citrónovou šťávu. Zavařeninu nechte na mírném "ohni" probublávat cca 15 minut, v podstatě do zhoustnutí. Nejste-li si jistí, proveďte želírovací zkoušku. Naberte směs na lžičkou, kápněte ji na talířek a nechte vychladnout. Pokud na talířku tuhne, je vaše práce téměř u konce.


Jahodovou zavařeninu plňte do vyvařených zavařovacích sklenic. Obvykle sklenice před přípravou vyvařím a těsně před plněním je ještě krátce (cca 1 minuta) sterilizujte v mikrovlnné troubě. Horké sklenice naplňte, pečlivě uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Takto je nechte cca 5 minut a pak je můžete otočit zase zpět. Sklenice ozdobte, případně opatřete štítkem a  už se můžete těšit na zítřejší snídani.


Báječný letní den Vám přeju!

Žádné komentáře:

Okomentovat