čtvrtek 9. července 2015

Opilá třešňová zavařenina




Červencový ovocný triumvirát završují třešně! Tahle zavařenina je jednoduchá jako facka, takže se určitě nebojte, že se díky postávání u plotny připravíte o čas, který byste mohli věnovat letním radovánkám. Nicméně s ohledem na název zavařeniny počítejte s tím, že i třešně si chtějí trochu užít a tak jim dopřejte jednodenní náskok ve společnosti portského, madeiry či třešňovice. 


Co budete potřebovat:
  • cca 2 kg třešní
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 250 ml portského, madeiry nebo třešňovice
  • zavařovací sklenice

Jak už jsme nastínila, tahle zavařenina je snadná, ve skutečnosti rychlá na přípravu, ale potřebuje čas na odležení ovoce v alkoholu. Kvůli chuti i barvě výsledné zavařeniny jsem sáhla po dvou odlišných odrůdách třešní, cca 700 g svěžích, lehce nakyslých "chrupek" a 1,3 pěkných šťavnatých a sladkých karmínově rudých třešní. 


Vypeckujte si asi 500 - 700 g třešní, zalijte je portským, madeirou či třešňovicí a uložte je na chladné místo. Nechte je odpočívat 12 - 24 hodin.

Než se pustíte do vaření, opláchněte a vypeckujte i zbytek třešní. Nenaložené třešně, tedy asi 1,3 - 1,5 kg, vložte do kastrolu a při střední teplotě je přiveďte k varu. Naložené třešně zceďte. Plody nechte stranou a zbývající alkohol přidejte k třešním v kastrolu.  Za mírného probublávání a občasného míchání je nechte je nechte rozvařit na hustou kaši, sbírejte případnou pěnu z povrchu lžící. Chuťově sice neublíží, ale zbytečně by Vám pokazila vizuální efekt. 

 
Stáhněte kastrol z plotny, přisypte k třešním želírovací cukr a velmi pečlivě vše promíchejte. Vraťte třešňový rozvar na plotnu, přidejte i zbytek naložených třešní a za pravidelného míchání nechte na mírném plameni vařit ještě cca 5 - 10 minut. Proveďte želírovací zkoušku - naberte směs na lžičku a kápněte ji na talířek. Pokud začíná tuhnout, máme hotovo. Pokud ne, můžete zakápnout trochou citrónové šťávy či přidat špetku kyseliny citrónové, důkladně promíchat a zkoušku zopakovat.

Zavařeninu plňte do vyvařených, horkých zavařovacích sklenic, víčka potřete pár kapkami alkoholu a pečlivě uzavřete. Obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte je tak asi 5 minut (pokud se ozve příznačné lupnutí, je vše v pořádku:-)).


Třešňová zavařenina je báječná na lívance či vdolky. A v kombinaci s hutným smetanovým jogurtem či našlehanou ricottou z nich vytvoříte doslova umělecké dílko.

Báječný den!

  

Žádné komentáře:

Okomentovat