čtvrtek 13. srpna 2015

Střípky peruánské kuchyně II. aneb výrazný koktejl chutí, vůní i barev


Ptáte, proč by peruánská kuchyně měla vzbuzovat Váš zájem? Jednak proto, že staví na nezměrné škále ingrediencí, pracuje s pestrou směsicí surovin, které jsou dány širokou biodiverzitou téhle krásné země - od moře, přes hory až po amazonský prales. 

Poušť Vás ohromí, ale ta samozřejmě není zdrojem potravy, to doplňuji jen tak pro pořádek

Moře, které se táhne po celé délce západního pobřeží Peru je naopak bohatým zdrojem surovin

Ačkoliv v kapitole o tom, co v peru pít, jsme si už řekli, že nás zmlsané Evropany místní víno nenadchne, pěstovat se tu pěstuje

Široké pastviny náhorní planiny Altiplano jsou plné lamích stád

Hory a slunná úbočí s pastvinami a s terasami, kde peruánci pěstují rozmanité plodiny

Ačkoliv tady by se Vám mohlo zdát, že je to podobné jako s neúrodnou pouští, v podhůří a horách rostou kaktusy a agáve, které k peruánské kuchyni neodmyslitelně patří

Nádherná jezera jsou plná ryb

Na pastvinách rozsáhlé náhorní plošiny potkáte nejen lamí stáda, ale samozřejmě i krávy

A prales, to je kapitola sama pro sebe!

Druhým důvodem, proč je peruánská kuchyně tak pestrá a proč by Vás mohla nadchnout stejně jako mě, je vliv řady dalších národních kuchyní, který se zde projevil, což vyplývá z historie Peru. 

Původní tzv. Andeánskou kuchyni(kuchyně původních indiánů z And) ovlivnila kuchyně středomořská - španělská a později italská a francouzská či kreolská. Španělé sem v období konquisty v 16. století přivezli kuchyni, která v sobě snoubí prvky kuchyně Iberského poloostrova s maorskými(katolicizovaní muslimové) prvky severoafrické kuchyně. Od svého osamostatnění se zpod španělské nadvlády v roce 1821 začala peruánská kuchyně nasávat zejména vlivy asijské díky silným přistěhovaleckým vlnám z Číny a z Japonska (mimochodem japonského původu byl i jeden z peruánských prezidentů a právě nyní o prezidentský post usiluje jeho dcera). A konečně je v Peru patrný i vliv kuchyně italské a francouzské.

Samostatnou kapitolou jsou nápoje, o kterých už jsme na stránkách Katčiny báječné kuchyně psala. Samotnou peruánskou kuchyni bychom pak mohli rozdělit do čtyř oblastí, každé velmi specifické: plody moře, pobřežní kuchyně, andská kuchyně a kuchyně deštného pralesa.



Žádné komentáře:

Okomentovat