pátek 30. října 2015

Báječný dýňovo-jablečný pie


Pie [čti páj] je speciální druh koláče, obvykle z listového nebo křehkého francouzského těsta, které pokrývá celou nebo většinu náplně. Původ má pravděpodobně v anglosaské kuchyni a obvykle bývá plněný kořeněným sladkým ovocem, ale setkat se můžete i s jeho slanou, neméně dobrou, variantou. Nicméně dneska pro vás mám recept s náplní z dýně a jablek, které do podzimní kuchyně patří. 

Co budete potřebovat:
  • balíček listového těsta
  • 1/4 dýně, nejlépe hokaido
  • 2 středně velká jablka
  • polévkovou lžíci olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • šťávu z jednoho citronu
  • čajovou lžičku mleté skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • hrst rozinek
  • 2 polévkové lžíce portského nebo madeiry
  • vejce



Listové těsto rozválejte na tenký plát. Kulatou koláčovou formu vymažte nebo ji vyložte pečícím papírem. Z těsta vykrojte čtverec o takové velikosti, abyste jím mohli vyložit formu a přesahující cípy mohli složit tak, že koláč svrchu zakryjí.

Jablka oloupejte, nakrájejte na osminky a každou z nich pak ještě napříč na plátky tenké cca půl centimetru. Nakrájená jablka zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Ideální do tohohle koláče jsou sladší jablka kořeněnější chuti i vůně (např. delicia, degas, diadém, blahovo oranžová, ciljo, rubín či šampion). Dýni pokrájejte na kostky podobné velikosti jako jablka.


V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a na něm dýni za občasného míchání restujte pár minut, dokud nezačne měknout. Poté přilijte javorový sirup a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Přidejte nakrájená jablka, promíchejte, přidejte rozinky a koření. Nakonec zakápněte portským nebo madeirou a za občasného míchání počkejte, až jablka s dýní natáhnou alkohol do sebe.


Takto připravenou kořeněnou směs rozprostřete do formy na těsto a jednotlivé cípy přeložte tak, aby náplň zcela překryly. Přečnívající kousky těsta odkrojte. Nožem povrch koláče nařízněte hvězdicovitě od středu k okrajům. Odkrojky těsta rozválejte na tenké plátky a nožem vykrojte lístky a tupou stranou nože na nich naznačte žilkování. 

V misce rozšlehejte vejce a potřete jím povrch koláče. Připravené lístky z listového těsta naaranžujte do středu koláče a i ty lehce přetřete rozšlehaným vajíčkem.

Ovocný pie dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte cca 45 minut až hodinku. V polovině pečení můžete koláč ještě jednou potřít vajíčkem.


Dýňovo-jablečný pie je nejlepší teplý, právě vytažený z trouby a se skleničkou studeného mléka. Servírovat ho ale můžete třeba i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vanilkovým krémem jako rakouský štrůdl. A pokud se koláč náhodou nesní hned, bude dobrý i druhý den za studena. V každém případě nejen díky koření je to báječný tip na dušičkový víkend.

Dobrou chuť a co nejméně děsivý svátek Všech svatých! 



Žádné komentáře:

Okomentovat