pondělí 5. října 2015

Bezinkový čaj aneb něco málo do naší domácí lékárničky


Kalendářně již máme pár týdnů podzim, i když reálně se zatím ještě přetahuje o nadvládu s krásným babím létem. Nicméně podzimní studené počasí, plískanice a útoky virů na náš organismus už jsou za dveřmi. Je proto dobré mít v naší domácí lékárničce nějakou tu první pomoc. A bezinkový čaj se u nás náramně osvědčil. Ale i pokud budete mít kliku a vyhne se Vám nachlazení nebo chřipečka, bylinkový čaj z bezinek si můžete uvařit jako prevenci a nebo prostě pro chuť. Voní, ale hlavně chutná báječně.


Co budete potřebovat:
  • sušeného bezinkový květ 
  • sušené bezové listy 
  • sušené bezové bobule
  • alternativně zelený čaj
  • med


Ideální a vyzkoušenou směs na bezinkové té proti nachlazení a lehké virozce míchám ze 2 dílů sušených květů černého bezu, z 1 dílu sušených jarních listů a 1 dílu sušených bobulí. Uskladněte je v uzavíratelné sklenici na suchém, ideálně tmavém místě. 


Jednu polévkovou lžíci směsi přelijte horkou vodou a nechte cca 3 minuty luhovat. Čaj sceďte, můžete ho dosladit lžičkou včelího medu a pijte ještě horký.


Jak tenhle čaj funguje? Sušené květy podporují perspiraci (neboli pocení), společně s listem a bobulemi působí močopudně, protizánětlivě, uvolňují křeče a celkově uklidňují organismus. Květy i bobule obsahují vitamín C květy skupinu vitamínů B (B1, B2, B6 a B12) a bobule vitamín A. Listy mají vysoký obsah vápníku. Jak říká laskavá maminka v Obecné škole: "Je to na krev, na kosti, na všechno! Nezošklivuj si to!"



Pokud jste si začátkem léta nenasyslili a nenasušili květy a listy černého bezu, namíchejte si čaj ze dvou dílů zeleného čaje a 1 dílu sušených zralých bobulí. Účinek nebude tak výrazný, ale i tak bude čaj velmi dobrý a díky bobulím plný vitamínu C. 


Dobrou chuť a pevné zdraví!






Žádné komentáře:

Okomentovat