úterý 6. října 2015

Dýňové muffiny s krémem



Právě se rozjíždí sezóna dýní. Pokud budete chtít, můžete si osvěžit v paměti a oprášit pár loňských receptů z dýňového víkendu v Katčině báječné kuchyni a letos si k nim můžeme přidat pár dalších nových typů, jak s těmi zářivými, oranžovými krasavicemi naložit. Pravdou je, že dýně je poměrně univerzální surovina, která najde uplatnění v mnoha velmi různorodých pokrmech, můžete ji připravovat na slano i na sladko a dá se zužitkovat bez stopky úplně celá. 

Co budete potřebovat (na cca 14-1á muffinů):
  • 2 hrnky hladké mouky (ideálně dvounulky)
  • hrnek cukru krupice
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 středně velká vejce
  • hrnek smetany
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • na špičku nože vanilky
  • 1/4 středně velké dýně hokaido
  • hrst pekanových ořechů
  • 100 g lučiny
  • 100 g tvarohu
  • 2 - 3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • muffinové košíčky


V míse smíchejte mouku, cukr krupici, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a vše promíchejte.

Nastrouhejte na hrubém struhadle dýni.

V samostatné misce ušlehejte vejce do pěny, přidejte smetanu, olej a nakonec na špičku nože zrnek vanilky vyškrábnutých z lusku. Směs přilijte k sypkým surovinám a vypracujte metličkou vláčné těsto. Nakonec vmíchejte nastrouhanou dýni a nasekané pekanové ořechy.


Do muffinové formy vložte papírové košíčky a naplňte je do dvou třetin těstem. Pokud budete chtít muffiny bez košíčků, pouze ve formě, tak ji nezapomeňte vymastit a vysypat moukou, aby se těsto nepřichytilo.

Muffinovou formu vložte do trouby předehřáté na 175-200°C a pečte je cca 40 minut.


Zatímco se budou muffiny péct, připravte si krém. V míse utřete lučinu, měkký tvaroh a moučkový cukr. Výsledkem by měl být jemný, vláčný krém. Pokud jako já hrajete i trochu na efekt, můžete do krému zapracovat trochu velmi na jemno nastrouhané dýně.

Upečené muffiny nechte vychladnout. Poté vytvořte na každém muffinu čepičku z jemného krému a ozdobte je podle vlastní chuti a fantazie. Můžete použít dýňová semínka, sušené okvětní lístky měsíčku lékařského (jako já), drobnosti z marcipánu či dekorativní cukrové perličky.


Dobrou dýňovou chuť!




Žádné komentáře:

Okomentovat