čtvrtek 29. října 2015

Zvěřinové hody v Husinci


Fotografie převzata z https://www.restu.cz/restaurace-husinec/

V rámci Podzimního zvěřinového festivalu jsme vyzkoušeli zvěřinové menu v pražské restauraci Husinec a tady je pár postřehů:

Husinec najdete v centru Prahy, jen pár kroků od Národního muzea. V rámci probíhajícího Podzimního zvěřinového festivalu skvěle fungovala rezervace, z Husince nám ji potvrdili ochotně a obratem. Nakonec však právě servis byl hlavním kamenem úrazu jinak velmi příjemného kulinárního odpoledne, ale vezměme to popořádku.

Prostředí Husince je příjemné, stylově odpovídá konceptu staročeské restaurace. Interiér působí čistě, jednoduše a nejen díky krbům v jednotlivých místnostech i útulně. Zatímco obří dřevěná socha husy, která je zdrojem obveselení návštěvníků, do interiéru skvěle zapadá a vtipně koresponduje s názvem restaurace a odkazuje k menu, které se v největší míře specializuje na kachní a husí maso, poněkud nepochopitelným a rušivým interiérovým prvkem (jediným) je jakási pseudofreska s motivem větrného mlýnu. 

Fotografie převzata z https://www.restu.cz/restaurace-husinec/

Zvěřinové menu zahrnovalo  paštiku z divočáka s třešňovým chutney a s čerstvým pečivem a srnčí guláš. Dvouchodové menu bylo možné uzavřít rebarborovým koláčem s drobenkou. Menu bylo takto dobře sestaveno a jendotlivé pokrmy na sebe dobře navazovaly.

Kančí paštička představovala zdařilý úvod a jako předkrm splnila svůj úkol, tedy navnadit chuťové pohárky na hlavní chod. Jemná, přesto plná lehce kořeněná paštička měla slaninový šál a skvěle se doplňovala s višňovým chutney. Na talíři byla servírovaná efektně a přesto bez zbytečných kudrlinek. Vytknout lze snad jen fakt, že předkrm byl pro dvě osoby servírován na jednom velkém talíři. Ačkoliv jsme samozřejmě dostali menší dezertní talířky, na které jsme si přenesli svoji paštičku, chutney zůstalo poměrně nešikovně na velkém servírovacím talíři, přenést by ji bylo obtížné, ne-li nemožné a tak jsme se s každým soustem museli vracet k velkému společnému talíři. Světlá na látky nakrájená bagetka byla čerstvá a voňavá, do křupava opečená však pouze z jedné strany.

Fotografie byla převzata z https://www.restu.cz/restaurace-husinec/akce/restu-na-divoko-podzimni-zverinovy-festival-11/

Srnčí guláš byl nápaditě servírován v nerezovém kotlíku a ozdoben kolečky červené cibule. Chuťově se jednalo o pokrm velmi dobře vyvážený, příjemně a právě tak akorát kořeněný, maso jemné, lahodné a dobře upravené. Za poněkud zvláštní považuji bramboráčky jako přílohu. Ačkoliv samy bramboráčky byly chuťově v pořádku a dobře propečené, přesto bych vždy upřednostnila jakékoliv knedlíčky či noky a dokonce i vařené brambory by, myslím, s báječným srnčím gulášem lahodily lépe. Za bramboráčky vidím snahu o ozvláštnění, která však mě osobně spíše zklamala.

Fotografie převzata z https://www.restu.cz/restaurace-husinec/

Cena dvouchodového degustačního zvěřinového menu ve výši 290,- Kč za osobu byla zcela odpovídající a s ohledem na turistickou lokaci až překvapivá.

Jakkoliv příjemné prostředí a více než uspokojivá kuchyně vytvářely předpoklad pro pěkné gurmánské nedělní odpoledne, obsluhující servírka jako kdyby se rozhodla, že nám náš zážitek pokazí. Chápu, že každý z nás někdy nemá svůj den, ale jako hosta mě osobní rozpoložení personálu opravdu nezajímá a otrávené obličeje, stejně jako rutině pronášené otázky bez otazníku, zda je "vše v pořádku", z nichž jako by čišelo "zeptat se musím, ale vaše odpověď mě ani za mák nezajímá." Ostatně odpovídal tomu i fakt, že na odpověď obvykle ani nepočkala a  utrousila ji jakoby mimochodem cestou okolo. Tak jako v partnerství i u oné slečny nebylo důležité, "Co" říkala, ale způsob, jakým tak činila. Zároveň bych však nechtěla být nespravedlivá a je dost dobře možné, že na obsluhu jsme prostě jen měli smůlu, protože druhý číšník, bohužel ten "ne náš", výrazně vyrovnával výkon své kolegyně.

Až budete mít chuť na klasickou českou kuchyni servírovanou s šarmem, určitě Vám Husinec mohu doporučit a budu držet palce, abyste třeba měli štěstí na číšníka a nebo aby slečna měla lepší den.









Žádné komentáře:

Okomentovat