pátek 20. listopadu 2015

Quiche s karamelizovanou dýní a plísňovým sýrem


 

Na naši "holčičí" party jsem chystala tři druhy francouzských koláčů zvaných quiche. A protože všechny tři milujeme dýně ve všech možných podobách, tenhle byl jednoznačnou první volbou.

Co budete potřebovat:
  • balíček listového těsta
  • cca polovina dýně hokaido
  • hrst rozninek/sultánek
  • hrst pekanových ořechů
  • 200 g zralého sýra s modrou plísní (gorgonzola, roquefort apod.)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 - 4 polévkové lžíce javorového sirupu
  • tymián, pepř a sůl
Dále budete potřebovat:

  • pečící papír
  • pár hrstí fazolí či hrachu 


Umět připravit listové nebo křehké francouzské těsto by měla umět každá poctivá kuchařka, ale současně by se žádná moderní zaměstnaná žena neměla stydět, pokud použije v tomto případě těsto již hotové, zvláště příprava toho listového totiž patří mezi časově náročnější akce.


Z listového těsta vyválejte tenký plát a rozprostřete jej do koláčové formy, vytáhněte pěkně přes okraje. Na dno položte pečící papír  a zasypte ho vrstvou hrachu nebo fazolí. Těsto vám na dně neudělá bubliny. Fazole či hrách můžete jako "zátěž" klidně použít opakovaně.  Těsto vložte do trouby a pečte cca 15-20 minut.


Mezitím si připravte dýňovou náplň. Nakrájejte dýni na hranolky  či plátky cca 1x1x3 cm (není to dogma, řiďte se svým citem a velikostí koláčové formy).

V hlubší pánvi (mně se v tomto případě osvědčil wok)rozpalte olivový olej, přidejte kousky dýně, osolte, opepřete a rovnoměrně osmahněte, stačí krátce, pár minut, občas zamíchat.  Když začne zlátnout a přichytávat se, přidejte rozinky, nasekané pekanové ořechy, znovu prožeňte po pánvi a zalijte javorovým sirupem (2-3 polévkové lžíce). Za stálého míchání nechte dýňovou směs zkaramelizovat a pak sundejte z plotny, ale nechte v teple.


Z předpečeného korpusu odstraňte pečící papír s fazolemi a rozprostřete na dno dýňovou směs. Zakápněte zbývajícím javorovým sirupem, aby nebyl korpus příliš suchý, a nechte dopéct cca 10-15 minut.

Asi 5 minut před dokončením na povrch v prstech rozdrobte sýr. Ideálně se hodí buď měkčí vláčná italská  gorgonzola z kravského mléka nebo polotvrdý ovčí roquefort. V obou případech se jedná o vynikající sýry s modrou plísní. Zatímco gorgonzola vás okouzlí svým silným aroma, avšak jemnější chutí, roquefort má silnější, lehce štiplavější šmak. Ani s jedním z nich ale neuděláte chybu. A nakonec ovoňte quiche ještě lístky tymiánu. V této fázi přepněte troubu do módu s vrchním grilem.


K dýňovému quichi se skvěle hodí zemitější červená vína. Ruku v ruce Vám tato kombinace zpříjemní dlouhé deštivé podzimní večery a zahřeje vás na těle i na duši.

Žádné komentáře:

Okomentovat