pátek 11. prosince 2015

Levandulové madlenky



O letošních Adventu jsou pro mě voňavé levandulové madlenky výlučnou záležitostí, protože mě čekají velmi netradiční Vánoce v Paříži. Právě proto, že Vánoce mám už od dětství silně spojené s rodinou, s přáteli, jsou pro mě časem, kdy si bez výčitek užívám sladkého nicnedělání i lenošení u pohádek, myslím, že letošní Vánoce budou nejspíš na mnoho dalších let, ne-li desetiletí příjemnou výjimkou.  A madlenky mi pomohly naladit se na francouzskou notu už teď. Chcete-li Vašemu vánočnímu stolu  i Vy dodat trochu toho francouzského šarmu, určitě je vyzkoušejte! Jejich kouzlu propadnete kdekoliv.

Co budete potřebovat:
  • 100 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 100 g másla (toho opravdového!)
  • 50 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce medu
  • hrst sušených květů levandule
  • citrónovou kůru z jednoho citrónu
  • formičky

Smíchejte mouku se špetkou soli. Nechte si rozehřát máslo. Mělo by být opravdu vláčné. Pokud si máslo rozehřejete a pak necháte pouze zchladnout, určitě neuděláte chybu.

V samostatné míse šlehejte vejce s cukrem a medem asi 5 minut. Pokud použijete elektrický šlehač, je možné čas zkrátit. Výsledkem by měla být lehoučká a nadýchaná pěna. Tradiční francouzský recept pracuje s medem levandulovým, ale z vlastní zkušenosti vím, že  ten se v našich obchodech obtížněji shání a že sušené levandulové květy madlenky dostatečně ovoní a dodají jim ten správný francouzský šarm.


Do vaječné pěny po troškách zapracujte mouku. Ideální je mouku do pěny prosívat přes jemné sítko. Po mouce přijde na řadu nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného nebo opravdu důkladně omytého citrónu a nakonec máslo. Nebojte se dát si s těstem pěkně načas, pomazlete se s ním, ať má co nejnadýchanější konzistenci.

Těsto přesuňte do zdobícího sáčku a naplňte jím vymazané a moukou vysypané formičky. K tomuhle účelu se hodí jakékoliv formičky na pracny, ale francouzskému vzoru se nejvíce přiblížíte, pokud použijete formičku ve tvaru tzv. medvědích tlapek či mušliček nebo jako já letos formu na "ořechy".


Madlenky pečte podle velikosti formiček 5 - 8 minut v troubě předehřáté na cca 160°C. Během pečení trochu "vyběhnou" a získají buclatý tvar.

Madlenky před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem. 


V záplavě tradičního vánočního cukroví jsou madlenky příjemným osvěžením, jsou měkoučké a nadýchané a doslova se rozplývají na jazyku. Sama peču madlenky nejraději v co nejmenších formičkách, vypadají pak stejně něžně a delikátně, jako i chutnají. A samozřejmě jich pak můžete sníst víc!

Žádné komentáře:

Okomentovat