úterý 5. ledna 2016

Paříž kulinární II. - Je libo něco malého?



Hlavním jídlem je pro Francouze jednoznačně večeře, protože jíst, to neznamená jen rychle zahnat hlad, to znamená STOLOVAT. Popravdě nevím, jak to Pařížanky dělají, že při tomhle životním stylu a stravovacích návycích jsou většinou štíhlé a chic. Ale když o tom tak přemýšlím, tak ono ve skutečnosti není striktním pravidlem, že jsou všechny Pařížanky hubené, ve skutečnosti umí i svoje špíčky nosit s grácií a šarmem, umí předvést svoje přednosti a blbě neupozorňují na případné nedostatky, prostě se mají rády!

Něco malého



V poledne si Pařížané často skočí jen na něco malého do bistra či baru, zobnou si salátu, skleničkou cideru či vína zapijí oblíbený croque monsignor či croque madame a nebo si vychutnají polévku.



Croque monsignor (čti krok mesijé) a croque madame (čti krok madam) jsou oblíbené francouzské sandwiche, které potvrzují, že v jednoduchosti je krása.

Croque monsignor jsou dva plátky světlého toastového chleba, potřené kouskem másla a naplněné dušenou šunkou a plátkem sýra. Nejčastěji je to Emmenthal či Gruyére, případně Comté. Celý toast je pak obalený v našlehaném vajíčku a osmažený. 



Croque madame si liší pouze úpravou vajíčka, namísto šlehaného a osmaženého patří sázené.

Consommé nebo cibulačka?

Chcete-li ochutnat typickou francouzskou polévku, rozhodujete se prakticky mezi consommé nebo cibulačkou. U mě aktuálně vede cibulačka, ale ve skutečnosti jsou obě báječné! 

Consommé je vlastně vývar - zeleninový nebo masový. To, co z vývaru dělá consommé, je sklenička sherry a syrový vaječný žloutek.



Cibulačka byla původně jídlem francouzské chudiny, vařila se z levných a všem dostupných surovin, navíc surovin typických pro francouzský venkov - cibule, chléb, víno a sýr. Obzvláště oblíbená je v zimních měsících, protože je to polévka vydatná, která hravě nahradí hlavní jídlo.

Bon apetit!





Žádné komentáře:

Okomentovat