neděle 6. března 2016

Báječná polévka z bílých fazolí



Polévku z bílých fazolí jsem do postní kuchyně zařadila jednak proto, že je to polévka vydatná, a taky proto, že má vysoký obsah bílkovin, což je dobré při vynechání masa v jídelníčku kompenzovat. A samozřejmě také proto, že je snadná, rychlá a báječná!

Co budete potřebovat:

  • 300 g bílých fazolí
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml husté smetany
  • 2 polévkové lžíce balsamikového octa
  • koriandr


Bílé fazole si naložte večer před tím, než budete polévku vařit. Vody dejte tolik, aby byly fazole potopené a aby voda sahala cca 2 cm nad fazolky.

Do hrnce s naloženými fazolemi přidejte vývar tak, aby byly důkladně ponořené, osolte cca 1 polévkovou lžící soli a nechte vařit. Průběžně dolévejte vývar, dokud nebudou fazole vařené do měkka. 

Část vařených fazolí si odložte stranou, asi tak čtvrtlitrový hrnek. Zbytek rozmixujte do hladka. Vraťte na plotnu, přidejte nerozmixované fazole, zalijte smetanou, dochuťte pepřem a přidejte balsamikový ocet. Vše důkladně promíchejte a nechte prohřát, již polévku nenechávejte znovu přejít varem, aby se smetana nesrazila.


Polévku ozdobte voňavými lísky koriandru a servírujte s čerstvou bagetkou.

Báječný den a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat