středa 23. března 2016

Báječný hráškový krém


Rok se s rokem sešel a opět je před námi Zelený čtvrtek. Pokud Vás zajímá, jak tenhle den přišel v Čechách trochu legračně a omylem ke svému označení, podívejte se na loňský recept, to jsem o Zeleném čtvrtku vařila špenátový krém a byl samozřejmě báječný. 

Pravidlem nicméně je vařit v tento den nějaký zelený pokrm. A protože na jaře nám na zahrádce nebo v truhlících raší zelené bylinky, mladé, zelené rostlinky, saláty, špenát, kopřivy, šťovík, je to hračka. Pokud nejste amatérští farmáři, ničeho se nelekejte, zelené potěšení nakoupíte i v obchodech:-) 

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 400 g čerstvého hrášku (vyloupaného)
  • 1l zeleninového vývaru
  • Středně velkou cibuli
  • 300 ml smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • Lžíci olivového oleje
  • 4 – 8 křepelčích vajíček
  • Toastový chléb

Hrášek vyloupejte z lusků, opláchněte, dejte do hrnce a zalijte domácím zeleninovým vývarem. Osolte cca 1 čajovou lžičkou soli, špetkou pepře a nechce vařit do měkka.

Hrášek sejměte z plotny, rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpátky, ale již nevařte, udržujte těsně pod bodem varu.

Na oleji orestujte na jemno nasekanou cibulku tak, aby měla krásně zlatavou barvu. Přidejte ji do hráškového krému.

Do hráškového krému vmíchejte smetanu (33%) a nechte prohřát.

Na pánvi orestujte křepelčí vajíčka „na oko“ neboli sázená a opečte z obou stran toastový krém.

Krém servírujte s toastovými trojhránky a sázenými vejci. Mohu jen doporučit, abyste neexperimentovali zbytečně s dalším kořením, maximálně před podáváním přidejte podle chuti sůl  a pepř. Pokud použijete opravdu čerstvý hrášek a domácí zeleninový vývar, obě tyto suroviny dají samy o sobě báječnou chuť a vůni téhle svěží jarní polévce!


Báječný nejen Zelený čtvrtek!

Žádné komentáře:

Okomentovat