neděle 1. května 2016

Báječný pampeliškový med s levandulí



Moje švagrová Pája už několik let po sobě připravuje pampeliškový med. Ne že bych jí nahlížela do kuchyně, ale vím to, protože můj bratr to obvykle komentuje tím, že "celá kuchyně smrdí, Pája zase vaří pampelišky." Zapomněl ale vždycky dodat, že čas vaření sice nerad, ale zato konzumaci ano, že Pájin pampeliškový med je báječný. A letos uzrál čas to taky vyzkoušet a třeba to udělat i trochu po svém! 


Na úvod bych ještě ráda řekla, že můj bratr trochu přeháněl s tím pachem pampelišek, mě osobně přišla vůně linoucí se z hrnce příjemná a libá, tak se toho nebojte a vyzkoušejte to taky, výsledek rozhodně stojí za to! A tak tady je recept na pampeliškový med s vůní levandule.


Co budete potřebovat:
  • cca 450 - 500 květů pampelišky
  • 2 velké citróny
  • 2 litry převařené vody
  • 2 kg cukru
  • Hrst květů levandule



Na pampelišky se vypravte ideálně během slunečného dne, nejlépe kolem poledne. Nehledejte v téhle radě, prosím, žádnou mystiku, ezoteriku, ani nic podobného, tenhle čas je tím pravým proto, že květy budou krásně rozvinuté. Asi netřeba příliš zdůrazňovat, že se na pampelišky máte vypravit na nějakou pěknou louku či mez a nesbírat je u chodníků či u silnice. Vybírejte co největší, pěkně rozvinuté a co nejlépe vypadající květy. 


Sporným bodem je oplachování květů. Vždycky to bude trochu kompromis. Buď se srovnáte s nějakým tím vyluhovaným broučkem či drobným smítkem, ale med bude chuťově výraznější díky zachování bohatého pylu, nebo pokud jste větší fajnovky, tak samozřejmě pampelišky propláchněte pod tekoucí vodou a nechte chvíli luhovat ve studené vodě, zbavíte se tak většiny nečistot, ale s nimi i značné části pylu. Z napsaného je jasné, že já sázím na to, že většina případných nečistot se zlikviduje následným varem a tak před luhováním pampelišky neproplachuji. Ostatně jsem léta byla "skautská matka", která se během Zuzančina skautského života musela naučit, že nemůžu všechno řídit a kontrolovat a že s hygienou a čistotou se to nesmí přehánět. 


Pampelišky trhejte těsně pod květem, aby nezbývaly kousky stonků. Bílé mlíčí, které ze stonků vytéká je nejspíš původcem nahořklé vůně (či zápachu) a nahořklé chuti. 

Do keramické mísy, hrnce či polévkové teriny vložte květy pampelišek, přidejte na plátky nakrájené citróny. Citróny na rozdíl od pampelišek pečlivě umývám a kůru vydrbu kartáčkem. Zalijte vše 2 litry převařené a vychlazené vody a nakonec svazeček květů levandule. Vzhledem k rozdílnému času kvetení pampelišek a levandule je jasné, že musíte použít levanduli sušenou.

Vše promíchejte tak, aby pampeliškové květy byly pěkně potopené, přikryjte pokličkou a nechte na chladném místě luhovat zhruba 24 hodin.

Zceďtě pampelišky přes jemné síto do hrnce. Směs květů a citrónů vložte na čisté plátýnko, bavlněnou plenu či utěrku a důkladně vymačkejte vše, co půjde do hrnce. Nakonec přisypte 2 kg cukru. Někdo prý preferuje cukr třtinový. Sama mám ale z přípravy různých sirupů zkušenost, že třtinový cukr vytváří u dna obvykle kal, takže já osobně pracuji s cukrem bílým.


Postavte hrnec na plotnu, přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte cca 1,5 až 2 hodiny probublávat, aby směs zhoustla. Pampeliškový med nemá ihned stejně táhnoucí se konzistenci jako med včelí. Průběžně provádějte želírovací zkoušku - kápněte trochu medu na talířek a vložte do ledničky. Směs by měla získat vláčnější konzistenci a pampeliškový med ještě nepatrně zhoustne při uložení sklenic v chladu.

Med plňte do čistých, vyvařených sklenic. Víčko pečlivě uzavřete. Já si nechala trochu medu ve dózičce, protože už bych zbylým množstvím nenaplnila žádnou z připravených sklenic a dobře jsem udělala. Mým prvním zkušebním inspektorem byla kamarádka Vendulka. Nabídla jsem jí med k doslazení čaje, ale Vendulka během našeho holčičího povídání po lžičkách vymlsala celou dózičku. Takže jsem si jistá, že odteď budu vařit pampeliškový med každý rok!


Pampeliškový med je sladký, plný jarního sluníčka, jeho chuť je díky levanduli plná a bohatá s lehce karamelizovaným ocáskem.


Přeju Vám báječné jaro a sladký život!




Žádné komentáře:

Okomentovat