Je tu léto, čas spousty báječného dozrávajícího ovoce a taky samozřejmě zavařování (o bráškovi Lajdáčkovi už jsem tady psala). Čas jahod a meruněk se lehce překrývá a tak jsem vyzkoušela oba své velmi oblíbené druhy ovoce zkombinovat a vyšlo to báječně.
Zatímco ze samotných jahod či samotných meruněk je daleko nejlepší připravit džem, tedy směs s kousky ovoce, v tomhle případě jsem se rozhodla pro marmeládu, tedy jemnou směs bez celých kousků ovoce.
Co budete potřebovat:
- 750 g vyzrálých jahod
- 750 g měkčích meruněk
- šťávu ze 2 citrónů
- 500 g krystalového cukru
- 1 bal pektogelu
- nebo 500 g želírovacího cukru 3:1
Na marmeládu vybírejte ovoce spíš lehce přezrálé a měkké. Opláchněte ho, odstraňte stopky a pecky a pokrájejte na menší kousky, cca na čtvrtinky.
Vymačkejte šťávu z citrónů a zakápněte s ní pokrájené ovoce.
Je-li ovoce opravdu hodně měkké, pak ho rozmačkejte vidličkou na kaši, případně ho rozmixujte. Přimíchejte pektogel a cukr a nechte odležet (klidně i 2 - 3 hodinky). Namísto pektogelu a cukru je možné použít též želírovací cukr 3:1.
Ovocné pyré v kastrolu přiveďte k varu a za stálého míchání nechte povařit cca 4 - 5 minut.
Marmeládu plňte do pečlivě sterilizovaných sklenic, důkladně je uzavřete a dnem vzhůru je nechte vychladnout.
Jahodovo-meruňková marmeláda má rozhodně široké pole využití, ale už brzy bude na blogu recept na báječné nadýchané bulky či dalamánky a můžu Vám zaručit, že je to vážně báječná letní snídaňová kombinace!
Báječný den!
Žádné komentáře:
Okomentovat