středa 6. července 2016

Zuzančino gumbo


Na recept na gumbo jsem narazila už před dlouhou dobou a okamžitě jsem věděla, že ho někdy musím zkusit uvařit. Gumbo pochází z jižní Ameriky a velmi se liší od polévek, které běžně vaříme u nás. Já osobně bych řekla, že nakonec připomíná spíš hustou omáčku s rýží, než polévku v pravém slova smyslu. Rozhodně je to plnohodnotné hlavní jídlo, ne předkrm, jak jsme u nás zvyklí. 

Pro uvaření gumba jsem si vybrala večer, kdy se u nás měla sejít větší skupina kamarádů, vařit něco takového pro dva se mi zdálo jako plýtvání časem a energií. Nakonec ale ani příprava nebyla tak složitá, jak jsem očekávala. A teď už k receptu.


Co budete potřebovat:

  • 250g vepřové klobásy, hodně kořeněné a pikantní
  • kuřecí prsa, ideálně i s kostí
  • 200g vyloupaných krevet
  • olej
  • 90g hladké mouky
  • 1 cibuli
  • 1 zelenou papriku
  • 5 stroužků česneku
  • lžíci worcesterské omáčky
  • kreolské koření
  •  pár kapek ostré chilli omáčky
  • 4 jarní cibulky
  • indiánská rýže
  • bobkový list (asi dva lístky)

Začněte tím, že nakrájíte klobásku na kolečka a důkladně jí opečete na pánvi. Z výpečků pak klobásku vyberte a odložte si jí do misky na později.

Do výpečků z klobásy vložte celá kuřecí prsa a chvíli je opékejte. Ne tak, aby se celá propekla, jen, aby se vytvořila na povrchu kůrčička - trvá to zhruba 5 minut. Poté kuře vyjměte a odložte na talíř vedle.

Do výpečků dolijte kapku oleje a přidáním mouky za stálého míchání připravte jíšku. Ta by měla za cca 5 minut získat čokoládovou barvu. Poté přidejte na kostičky nakrájenou papriku a cibuli a opékejte jí do měkka. Celá příprava i s jíškou by neměla trvat víc než 20 minut, jíška pak snadno zhořkne a celé jídlo je na vyhození. Pokud zelenina v téhle fázi úplně nezměkne, nevadí to.

Vlijte jíšku se zeleninou do dvou litrů vody, přijdete kuřecí prsa, worcester, koření a rozdrcený česnek. Na mírném ohni pak celou směs asi hodinu vařte.  V tuhle chvíli je vhodné dát si v druhém hrnci vařit rýži.

Po hodině vyjměte z polévky kuřecí prsa a nechte je mírně zchladnout. Z kuřecích prsou oberte maso a rozdělte ho na tenká vlákna. Pokud nejde dobře od kosti, vařili jste ho moc krátce.

Obrané maso vraťte do polévky a přidejte také krevety. Nechte polévku ještě asi pět minut vařit.



A teď už můžete polévku s klidem podávat. Do misky připravte kopeček rýže a polévkou ho zalijte. Navrch nasypte jarní cibulku a kolečka klobásy. Můžete také přidat pár kapek ostré chilli omáčky. S ní ale opatrně, chuť polévky je sama o sobě dost intenzivní.


Na závěr bych ráda zmínila, že gumbo je ve své podstatě jihoamerickou polévkou, co dům dal. Existuje nepřeberné množství variant, proto se nebojte experimentovat. Přidejte jiný druh masa (hovězí, krabí, rybí...), zelenou papriku doplňte žlutou a červenou, přidejte celer, nahraďte kreolské koření doma připravenou směsí přesně podle vašeho přání (já například kreolské koření nesehnala, míchala jsem tedy doma "náhražku" z sušeného česneku, sladké papriky, cayenského pepře, černého pepře, sušené cibule a tymiánu, návodů najdete spoustu a je jen na vás, jaký se vám bude líbit), v některých receptech se do gumba přidává třeba i brandy. Tohle jídlo svádí k experimentům a díky nim bude pokaždé trochu jiné a nové, i to se mi na něm tolik líbí.

Žádné komentáře:

Okomentovat